Pielea uscata si iritata reprezinta un semnal de alarma al organismului legat in principal de hidratare, iar aceasta nu este doar o problema de aspect si confort. O piele ale carei celule nu duc lipsa de apa actioneaza ca o bariera impotriva infectiilor bacteriene, a virusurilor si ciupercilor, hidratarea fiind controlata in special de lipide, substante uleioase produse de epiderma (stratul exterior al pielii) care impiedica evaporarea apei.
Uscarea pielii nu este insa cauzata doar de lipsa unei hidratari adecvate ci si de alti factori, cum ar fi varsta (in special in perioada menopauzei pielea produce mai putine lipide), mostenirea genetica (unele persoane sunt mai predispuse la a avea o piele uscata), baile si dusurile lungi si fierbinti (curata prea mult pielea de uleiurile naturale ale acesteia), fumatul (priveaza epiderma de oxigenul si nutrientii necesari, fiind extrem de toxic pentru aceasta), afectiunile cronice (diabet, dereglari ale tiroidei, boli de rinichi), anumite medicamente (antihistaminicele, antidepresivele), hainele cu tesaturi aspre.
De asemenea, un alt factor esential care duce la uscarea pielii il reprezinta, potrivit realsimple.com, schimbarile de vreme, si in special cele care apar odata cu instalarea iernii - temperaturi scazute, vanturi reci, umiditate scazuta si aerul uscat din interior.
Cateva reguli te pot ajuta insa sa iti protejezi pielea in anotimpul rece, daca le si aplici.
1. Redu numarul curatarilor
Pe timpul sezonului rece curata-ti fata o data pe zi, seara, pentru a indeparta impuritatile si machiajul, iar dimineata doar clateste-te. De asemenea, exfoliaza-ti pielea si tenul doar o data pe saptamana, fie folosind un prosop, fie un exfoliant bland.
2. Evita produsele pe baza de alcool
Alcoolul usuca pielea astfel ca, iarna, este bine sa te feresti de