Pentru a-i ajuta pe aceşti oameni s-a iniţiat campania „Stop Toying Around - De unde ne vin jucărille?”
Este o campanie europeană susţinută de o coaliţie de organizaţii nonguvernamentale din Austria, Cehia, Franţa, Polonia şi România, un consorţiu sprijinit financiar de Uniunea Europeană, care şi-a propus să facă vizibilă situaţia actuală a muncitorilor chinezi din industria producătoare de jucării. România este reprezentată de AUR-Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane.
Campania îşi mai propune ca alături de consumatorii cu spirit civic să solicite companiilor din industria producătoare de jucării să îşi accepte responsabilitatea ce le revine în garantarea unor standarde sociale minimale în toate etapele procesului de producţie şi de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare.
Ce se cere? Ca legislaţiile naţionale în domeniul muncii să fie respectate, muncitorilor să li se încheie contracte de muncă legale, interzicerea muncii forţate, să nu mai fie discriminare la angajare (aici victime sunt în primul rând femeile), asigurarea unui salariu „de trai” şi nu numai a unui salariu minim, interzicerea orelor excesive de muncă, asigurarea unor condiţii de muncă decente şi sigure. Iar companiile să-şi asume întreaga responsabilitate pentru lanţurile lor de aprovizionare, să se implice în buna aplicare şi respectare a legii.
Cele cinci organizaţii care luptă pentru drepturile muncitorilor din industria chineză de jucării colaborează cu mai multe ONG-uri din Hong Kong. Unele dintre ele au specialişti care fac inclusiv cercetări undercover în fabricile din China.
De ce plâng jucăriile? Între 3 şi 5 milioane de persoane, tinere femei în majoritate, muncesc şi trăiesc adesea în condiţii inumane în fabricile de jucării din China. Pentru a avea muncitorii la îndemână, multe fabrici ridică pe lângă ele un mic cartier