Vin sărbătorile, iar Crăciunul fără prăjitură dospită şi aromată nu poate fi acceptat, astfel că zeci de timişoreni participă la cursuri de preparat cozonaci.
Nu mai puţin de 70 de timişoreni şi-au adus inclusiv copii la cursul de preparat cozonaci organizat în acest sfârşit de săptămână de cea mai conoscută bloggeriţă culinară din Timişoara, Ama.
Adunarea s-a "dat" cu făină Boromir la fabrica de panificaţie Prospero, într-o atmosferă dulce, caldă şi înmiresmată.
Fiecare participant a primit şorţ, bonetă, făină şi indicaţii secrete (despre tehnica de frământarea cozonacului, despre cum se ornează şi cum se aşteaptă coca să "crească") pentru a face cel mai delicios şi arătos cozonac tradiţional.
Trucuri ca să iasă bun cozonacul
Una din primele lecţii învăţate: "coaja de lămîiie nu este volatilă după coacere, aroma ei inconfundabilă persistă tot timpul".
O alta, faptul că gospodina sau gospodarul trebuie să frământe cozonacul cu palmele unse din abundenţă cu ulei, pentur a nu rupe coca lipicioasă. Au fost şi altele, toate date de specialişti.
La cursul de cozonaci al Amei participanţii s-au bătut pe cele 70 de locuri disponibile.
"În cinci ore de la postarea anunţului pe blog, locurile au fost deja ocupate", povesteşte bloggeriţa. Împreună cu o altă bloggeriţă, Camelia Minişan, pun la cale din trei în trei săptămâni astfel de aleliere de socializare gătind.
"Ne facem prieteni, cunoaştem oameni noi, de calitate, pentru că alţii nu s-ar implica în aşa ceva", spune un participant.
Un blog culinar de succes
Adriana şi Cosmin au venit la cozonaci împreună cu cei doi fii de cinci, respectiv şapte ani. Ea lucrează ca beauty adviser, iar el în domeniul vânzărilor. Cel mic, cocoţat pe vârfuri, a frământat şi apoi a întins cu sucitorul coca pentru cel mai frumnos cozonac.
Împreună cu părinţii a ascul