Anual, peste 7.000 de femei, foarte multe cu vârste cuprinse între 19 şi 30 de ani, sunt diagnosticate cu cancer la sân. "Incidenţa cancerului la sân nu este atât de mare şi poate fi comparată cu cea din alte ţări, în schimb mortalitatea este foarte mare, asta pentru că nu există un program de depistare precoce a maladiei. Dacă în urmă cu 10-12 ani erau 3.000 - 4.000 de cazuri descoperite anual, acum vorbim de aproape dublu", a declarat profesor doctor Rodica Anghel, cu ocazia conferinţei anuale a Societăţii Române de Radioterapie şi a Zilelor Medicale ale IOB. La reuniune au participat specialişti din ţară şi personalităţi marcante din străinătate.
• În România, cel mai des întâlnite forme de cancer sunt cele bronhopulmonare, mamare, colo-rectale, al prostatei şi cel gastric.
•Formele incipiente ale bolii pot fi tratate printr-o intervenţie chirurgicală de conservare. Rata de supravieţuire la 5 ani în stadiul zero este de 100%, dar aceasta scade cu cât boala este în stadiu mai avansat astfel că în stadiul 4 supravieţuirea la 5 ani ajunge la 10% sau chiar mai puţin.
"Am avut paciente de 19, 22, 26, 30 de ani şi trebuie să spun că toate erau în stadiul metastatic, când aveau metastaze hepatice. Din păcate, au fost mai mulţi factori care au contribuit la prezentarea în stadiul avansat. Fie boala nu a fost recunoscută de către medicii la care au fost prima dată, fie aceştia au considerat că e vorba de o tumoră benignă", a mai declarat managerul Institutului Oncologic din Bucureşti, Rodica Anghel. În familiile în care există persoane care au avut cancer al sânului este obligatoriu ca fetele să fie introduse într-un program riguros şi să facă control chiar din timpul liceului. "Avem în institut aparatură modernă de diagnostic şi depistare a cancerului la sân cât şi pentru puncţii ghidate subecran pentru tumoare mică. De asemenea, avem laborator de b