"Pacea este acolo unde se termină violenţa şi începe comunicarea’’. Acesta este mesajul pe care elevii Colegiului Economic Buzău au vrut să-l transmită cu ocazia "Săptămânii educaţiei globale”.
Campania derulată în intervalul 15 - 21 noiembrie, în cadrul instituţiei buzoiene, s-a concretizat prin iniţierea unor programe specifice temei propuse în acest an, ,,Pacea”. Îndemnul la pace şi non-violenţă a fost transmis prin concursuri, competiţii sportive ori expoziţii având ca teme “Violenţa infantilă pe glob şi consecinţele ei”, ”Non-violenţa - expresia omului civilizat”, ”Stop violenţei!”, ”Manifest împotriva violenţei”, ”Universul copilăriei” sau Cupa “Fair Play”. ,,Ne dorim să formăm oameni puternici şi non-violenţa să fie una din armele lor, să-i formăm în spirit democratic şi încercăm să eliminăm intoleranţa din comportament pentru că reprezintă un obstacol în dezvoltarea lor”, a precizat directorul Colegiului Economic Buzău, Marioara Lungu.
Acţiunea a fost realizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, instituţie implicată direct în strategia naţională privind prevenirea şi combaterea violenţei în şcoală, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Buzău şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Buzău.
“Demersul propus de Colegiul Economic Buzău este mai mult decât binevenit. Copiii ştiu astfel ca au printre adulţii din şcoală oameni care-i pot sprijini. De unde vine violenţa? Din slăbiciune, din timiditate, din neîncredere în forţele proprii şi se conturează ca un mecanism de apărare. Violenţa este, de asemenea, un răspuns la un stimul, răspuns inadecvat bazat pe un management defectuos al emoţiilor. Ce putem face? Să-i învăţăm pe copiii noştri să-şi descopere punctele tari, să fie puternici, să uite trecutul cu toate frustrările, să traiască « aici si acum », să-şi contr