Concertul legendarei trupe suedeze de symphonic metal va avea loc mâine seară la Arenele Romane. Preocuparea acestora pentru mitologiile diverselor popoare nu mai este de mult un secret pentru ascultătorii muzicii lor de pretutindeni, iar simbolistica dragonului este o temă centrala pentru trupă.
După concertul clasic de la Bucuresti din 2006, care a fost o premieră europeană,Therion va aduce de data aceasta la Arenele Romane un element inedit, cu o semnificaţie deosebita pentru fanii din România. Ei vor urca pe scenă cu stravechiul stindard dacic Dracones. Steagul este o copie fidelă a vechiului stindard dacic, realizat de Asociaţia Terra Dacica Aeterna pe baza descrierilor istorice şi a frescelor de pe Columna lui Traian.
Stindardul dacilor reprezentă un dragon purtat în vârful unei suliţe, care scotea sunete înfricoşătoare atunci când era purtat în luptă. El este figurat pe Columna lui Traian, iar romanii i-au dat denumirea de draco sau dracones. Acest dragon era format prin îngemănarea a două animale: capul de lup şi trupul de şarpe care sintetizează intregul simbolism zamolxian.
De la Eliade şi Iorga la Therion
În "De la Zalmoxis la Gengis-Han", Mircea Eliade avansează o interpetare a acestui simbol. Dupa N. Iorga, balaurul din steagul dacic nu e doar un simbol animalic, ci esenţa credinţei strămoşeşti, purtând semnificaţia spirituală a celor două elemente: lupul şi şarpele-dragon.
Therion aduce în atentia iubitorilor muzicii lor legătura dintre spiritualitatea straveche şi mitologia nordică primordială (cultul lycantropic la daci / lupul Fenrir la nordici).
Suedezii revin în România pentru a prezenta noul material discografic intitulat "Sitra Ahra". Concertul va avea loc mâine seară de la ora 19.00 la Arenele Romane din Bucureşti, într-un cort special amenajat şi încălzit prin instalaţii de climatizare de mare putere, fac