Drumul parcurs cu autocarul între Italia şi România poate deveni un coşmar pentru călători, atunci când firmele de transport nu asigură confortul sau siguranţa pasagerilor. Călătoria este periculoasă şi riscantă când la volan sunt şoferi nepoliticoşi şi grăbiţi, iar autovehiculele sunt neadaptate unui drum lung.
"Şoferii erau adevăraţi dictatori, se comportă ca nişte stăpâni de sclavi", "de fiecare dată am plătit între 5 şi 10 euro pentru şpagă, la vamă", sunt doar câteva dintre declaraţiile celor care au parcurs acest drum.
Autocarul este mijlocul de transport preferat de cei care parcurg drumul dintre Italia şi România. Este la îndemână pentru cei care au bagaje multe, nu au aeroportul aproape de casă sau se tem de zborul cu avionul.
Şi costurile sunt mai mici. Preţurile variază între 50 şi 150 de euro pe călătorie, în funcţie de condiţiile pe care le oferă firma de transport sau de distanţa pe care o are de parcurs călătorul. Firmele de transport mari, care au în dotare autocare cu cel puţin 50 de locuri, oferă şi reduceri, preţul unui bilet ajungând la 70 de euro, dus-întors.
"Şoferii se comportau ca stăpânii de sclavi"
Ioana Privantu munceşte în oraşul italian Torino, de mai bine de 15 ani. Drumul până la Craiova l-a făcut de nenumărate ori, cu maşina sau avionul, dar anul acesta a plecat cu un autocar.
"Nu mi-am putut închipui că români de-ai noştri, deşi le-ai plătit cât au cerut, te pot trata ca pe nişte animale. E adevărat că vara e mai aglomerat, mulţi se întorc acasă în vacanţă, dar asta nu înseamnă că politeţea sau bunul simţ trebuie să dispară. Chiar de la plecare, călătorii au început să fie trataţi sub orice critică. Am plătiti 200 de euro dus-întors, mai mult decât practicau alte firme, tocmai pentru că speram să fie mai mult confort şi amabilitate. Ni s-a vorbit urât, am fost înjuraţ