Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, a declarat că se ia în calcul eliminarea ordinului comun al ministerelor privind prohibiţia totală la sturioni, intrat învigoare în vara lui 2006. Potrivit documentului, capturile de sturioni sunt interzise pentru o perioadă de zece ani.
În 2006, Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului au emis un ordin comun prin care se interzice pentru o perioadă de zece ani capturarea sturionilor. La vremea respectivă, cercetătorii au constat un declin al speciei generat de pescuitul agresiv şi de braconaj. Anul trecut, acceaşi cercetători ai INCDD au avansat o altă teorie: după patru ani de prohibiţie şi de populare cu puiet crescut în amenajări, resursa nu a crescut semnificativ. Mai mult, sturionii microcipaţi, spun autorităţile, au migrat şi în apele teritoriale ale Ucrainei şi, spun gurile rele, este posibil să fi ajuns deja în conserve. În Ucraina, declară guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu, pescuitul la sturion este la liber.
Prohibiţia la sturion, prilej de sesiune internaţională
Grigore Baboianu a precizat că discuţiile legate de reluarea pescuitului la sturioni vor face obiectul unei sesiuni internaţionale extraordinare găzduită de Administraţia Rezervaţiei Delta Dunării. „Trebuie analizată această oportunitate din punct de vedere al evoluţiei speciilor de sturioni. Specialiştii îşi vor spune opinia şi vom decide oportunitatea reluării capturilor. Important este să avem studii clare din care să rezulte necesitatea acestei decizii. Eu am luat în calcul varianta unui proiect de hotârâre în acest sens, dar aştept opiniile tuturor specialiştilor, inclusiv cei din SUA“, a declarat Grigore Baboianu.
Un milion de euro pe an numai pentru acvacultură Acvacultura a devenit un subiect foarte la modă în ultimii ani. În ultimii trei ani, conform ARBDD, două investiţii private, dar ş