În 2009, Suveranul pontif declarase că folosirea prezervativului "agravează" răspândirea SIDA în Africa, nu o combate
"În anumite cazuri, când scopul este de a reduce riscul de contaminare", folosirea prezervativului "ar putea fi un prim pas care ar deschide calea către o sexualitate mai umană, trăită altfel", a declarat Papa Benedict al XVI-lea într-un volum de interviuri. Acesta este răspunsul său la întrebarea: "Biserica Catolică nu se pronunţă, fundamental, împotriva utilizării prezervativului?", potrivit versiunii germane a cărţii "Lumina lumii".
Volumul va apărea, marţi, în 70.000 exemplare în limba germană şi în alte 50.000 în italiană şi ar putea marca o mică "breşă" în poziţia Vaticanului de a condamna toate mijloacele de contracepţie, mai puţin abstinenţa. Pentru a explica acele "anumite cazuri", Papa a oferit exemplul "bărbatului prostituat". "Acesta ar putea fi un prim pas către o anumită moralizare, un început de responsabilizare, care le va permite oamenilor să devină din nou conştienţi de faptul că nu le este permis chiar totul şi că nu pot face chiar tot ce vor". Concentrarea asupra prezervativului duce la "o banalizare a sexului şi este exact pericolul pe care vrem să-l evităm, ca oamenii să nu ajungă să considere sexul ca expresia iubirii dintre ei, ci ca pe un fel de drog pe care şi-l administrează singuri", a adăugat Papa Benedict al XVI-lea.
Contactat de gândul, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Pr. Constantin Stoica, a răspuns doar "nu comentăm" în legătura cu declaraţia Papei. Poziţia BOR rămâne aceea de condamnare a tuturor mijloacelor contraceptive, aşadar şi a prezervativului.
În 2009, Suveranul pontif declarase că folosirea prezervativului "agravează" răspândirea SIDA în Africa, nu o combate
"În anumite cazuri, când scopul este de a reduce riscul de contaminare", folosirea prezervativului "ar