In ansamblul eforturilor de eradicare a evaziunii fiscale, Ministerul Finantelor, prin vocea autorizata a sefului ANAF, anunta cu surle si trambite o ofensiva nemaivazuta impotriva celor care afiseaza o bogatie suspecta in comparatie cu veniturile declarate.
Desi recunoaste cu sinceritate ca inca habar nu are cum va putea depista evaziunea unor indivizi care, desi nu au nici macar un loc de munca, isi construiesc vile somptuoase, circula in masini de ultima generatie si cheltuiesc in baruri sume exorbitante, ne asigura ca va fi vai si amar de cei care nu pot dovedi provenienta opulentei.
Cum? Sumele nejustificate vor fi impozitate cu 16%
Pentru doar 16% organizam un intreg mecanism de control dotat cu personal, mijloace de evidenta, de urmarire, juristi care sa sustina in instanta pozitia agentiei, etc?
Sa fim seriosi. Platesti 16% daca nu esti evazionist
Evaziunea este o infractiune fiscala si evazionistul trebuie sa simta asta. Prins in aceasta ipostaza, el trebuie sa plateasca un impozit sanctional, de exemplu 90% din sumele ce nu pot fi justificate si sa fie pasibil si de privare de libertate.
In aceasta materie a evaziunii nu trebuie sa functioneze nici macar prezumtia de nevinovatie, suspectul de evaziune avand obligatia de a dovedi ca este nevinovat.
Pentru 16% sanctiune un evazionist nici nu se deranjeaza sa intre in legalitate, iar costurile functionarii ANAF sunt mai mari decat sumele eventual recuperate de la cei vinovati.
Al Capone, un criminal celebru, a putut fi stopat numai din cauza erorii de a nu putea dovedi ca si-a achitat impozitele pentru bogatia afisata.
Si in prezent in tarile civilizate unde se doreste in mod real stoparea evaziunii este suficient sa te afisezi cu o masina mai pricopsita ca si primesti o invitatie la fisc sa dovedesti prov