Un important eveniment a fost participarea lui Andrzej Stasiuk, prozator polonez apreciat pe mapamond. Mii de vizitatori au ajuns ieri la cel mai mare festival al cărţii din România, atraşi deopotrivă de lansări şi de reducerile de preţuri.
Încă de dimineaţă, pentru a putea cumpăra volumele dorite, publicul a trebuit să facă slalom printre standurile de cărţi şi prin aglomeraţia sufocantă. În spaţiile expoziţionale ale editurilor, zeci de persoane căutau, fără să se grăbească, printre nenumăratele cărţi din ofertă sau se înghesuiau la lansări.
Unul dintre evenimentele zilei a fost prezenţa scriitorului polonez Andrzej Stasiuk, figură importantă a literaturii de azi. La lansarea volumelor „Fado" şi „Nouă", publicate de Editura RAO, prozatorul a remarcat ironic fuga după carte, comentând că o asemenea aglomeraţie este „iadul scriitorilor". Criticul literar Ion Bogdan Lefter a subliniat importanţa prezenţei lui Stasiuk, „unul dintre cei mai mari prozatori contemporani".
Iubitor al Europei neturistice, explorator împătimit al Europei Centrale şi de Est în căutarea „diversităţii culturale", Stasiuk a povestit că din România a rămas cu imagini pe care nu le-a mai văzut pe nicăieri. Romanul său „Nouă" şi volumul „Fado" (un fel de continuare a volumului „Călătorind spre Babadag") au în comun nostalgia după o lume pierdută, a explicat traducătoarea Cristina Gudun. La lansarea urmată de o sesiune de autografe au participat şi Natalia Mosor, directoarea Institutului Polonez de la Bucureşti, alături de Monica Schneider, editoarea lui Stasiuk din Polonia.
Djuvara, mereu în cărţi
Una dintre personalităţile care au atras un public numeros a fost istoricul Neagu Djuvara, venit la standul Editurii Humanitas să-şi prezinte mai multe volume recente.
Potrivit autorului, unul dintre acestea, „Mircea cel Mare (zis «cel Bătrân») şi lu