Dealerii susţin că indiferent de sentimentul pieţei, al investitorilor străini, rezervele BNR sunt suficiente pentru a preveni o creştere accentuată a cursului
Tensiunile de pe piaţa valutară europeană cauzate de situaţia economică delicată din Irlanda au afectat vizibil leul, acesta depreciindu-se vineri până la un curs de 4,3020 lei/euro la finalul şedinţei de tranzacţionare. Cursul oficial al României, anunţat de BNR vineri la orele prânzului, a fost de 4,2972 lei pentru un euro. Unii dealeri susţin că nu s-a trecut, oficial, de pragul de 4,3 pentru că vineri a intervenit Banca Naţională, prin vânzare de euro.
"Este posibil ca BNR să fi intrat în piaţă pentru a calma spiritele, pentru a apăra acest nivel psihologic. Investitorii străini au mari semne de întrebare pri-vind situaţia Irlandei. Este clar că va primi ajutor din partea UE, dar încă nu se ştie ce valoare va avea acest ajutor şi nici care vor fi condiţiile. Ei se întreabă dacă Spania şi Portugalia vor fi puse în aceeaşi situaţie", a declarat pentru gândul un dealer.
El a precizat că, în aceste condiţii de incertitudine, este evident că leul nu are cum să fie considerat o investiţie bună, ca valută, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să renunţe la lei în favoarea valutei, fapt ce a dus la deprecierea monedei naţionale.
Influenţa negativă a situaţiei Irlan-dei asupra leului, care s-a depreciat săptămâna trecută trei zile la rând, ar putea fi oprită sau, din contră, sporită, de un eventual anunţ oficial privind tipul şi valoarea ajutorului pe care ar urma să îl primească guvernul de la Dublin.
BNR "păzeşte" atent leul
Dealerii subliniază însă că oricare ar fi deznodământul acestui ajutor, în România, în continuare, evoluţia monedei locale depinde mai puţin de sentimentul investitorilor şi mai mult de strategia BNR.
"BNR a declarat în mod public faptul că 4,3 es