Oficiali din domeniul sănătăţii, reuniţi la Montevideo, Uruguay, au convenit sâmbătă asupra restricţiei sau interzicerii comercializării ţigărilor îmbogăţite cu diverse "arome", relatează Associated Press. Sursa: SHUTTERSTOCK
Delegaţi din 172 de ţări care au semnat Convenţia pentru Controlul Tabagismului au convenit, de asemenea, să ceară producătorilor să facă publice ingredientele produselor lor către instituţiile de sănătate publică.
"Este o mare realizare. Ţările au arătat că politicile de sănătate publică sunt prioritare, după industrie. Dacă aceste ghiduri vor fi implementate, am avea o scădere dramatică a numărului noilor fumători, în special tinerii", a declarat Tarik Jasarevic, unul dintre participanţi, citat de AP.
Totuşi, producătorii de tutun au criticat aspru măsurile , avertizând că milioane de joburi se vor pierde şi unele ţări vor intra în faliment.
"Toţi conservanţii din mâncare se regăsesc şi în ţigări"
Aromele (printre care ciocolată, căpşuni, lemn dulce), care fac ţigările mai uşor de tolerat, au devenit o ameninţare în urmă cu cinci ani, însă fenomenul a luat amploare în ultimul an.
SUA, care nu au semnat Convenţia pentru Controlul Tutunului, se numără printre ţările care deja a luat măsuri de reglementare a acestor aditivi.
Canada, Franţa şi Australia sunt alte exemple în acest sens.
"Există modalităţi diferite de reglementare: fie întocmirea unei liste cu aditivi interzişi, fie obligarea companiilor de tutun să obţină licenţă pentru fiecare nou aditiv", a adăugat Jasarevic.
Totuşi, Anton Opperhuizen, toxicolog german, a contestat "lista" de aditivi, susţinând că "toate aromele şi conservanţii folosiţi în mâncare, sunt folosiţi şi în ţigări şi, fiind atât de numeroşi, este imposibil să fie cuprinse toate într-o listă".