De aproape trei ani, guvernanţii încearcă să reorganizeze sistemul energetic, ale cărui probleme financiare sau de mediu se acutizează pe zi ce trece. De fiecare dată, strategiile au fost reformulate, iar termenele, prelungite. Sursa: EVZ
Soluţia ultimă este crearea acelor "campioni" energetici naţionali, Electra şi Hidroenergetica, care ar urma să fie înfiinţaţi până la finele anului. Nici această dată nu este însă sigură, din cauza proceselor cu care se confruntă unele dintre societăţile implicate în procesul de restructurare, cu unii acţionari sau cu sindicatele din energie.
De altfel, înfiinţarea celor două companii naţionale de energie a fost votată, la finele acestei săptămâni, de toate societăţile care vor fi înglobate în noile structuri, cu excepţia Complexului Energetic Craiova. Aceasta din cauză că administratorul Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton Investment Management Limited, a formulat o cerere de suspendare a fuziunii împotriva centralei electrice Craiova, aprobată vineri de Tribunalul Craiova.
Franklin Templeton se opune restructurării
Franklin Templeton se opune acestei reorganizări, susţinând că Guvernul nu a prezentat niciun plan de afaceri sau de restructurare post-fuziune pentru cele două companii. În plus, profitabilitatea viitoare a noilor structuri este neclară şi discutabilă.
"Unele centrale termoelectrice fac profit numai ca urmare a comerţului cu certificate de emisie CO2. Actualmente, acestea obţin certificatele pe gratis, dar începând cu 2013 vor fi obligate să le cumpere. În plus, preţul de vânzare pentru unele dintre aceste companii este sub costurile înregistrate, creanţele nerecuperate sunt mari, investiţiile de ecologizare necesare sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, iar eficienţa şi capacitatea sunt reduse", susţine administratorul Fondului Proprietatea