Săptămâna aceasta a început în Irlanda prin negări şi dezminţiri vehemente din partea oficialităţilor că ţara ar fi în criză şi ar avea nevoie de ajutor extern, însă după numai şase zile guvernul de la Dublin se pregăteşte să semneze un acord cu FMI şi UE şi să prezinte măsuri dure de austeritate.
"Bailout? Nicio şansă. Guvernul irlandez nu s-ar fi putut exprima mai clar. În timp ce Europa era măturată de zvonuri, la sfârşitul săptămânii trecute, privind negocieri secrete pentru un pachet de salvare de miliarde de euro, miniştrii irlandezi ieşeau în presă cu dezminţiri vehemente", scrie The Guardian într-o cronică a săptămânii din perspectiva Irlandei.
"Ficţiune!", s-a răstit ministrul justiţiei, Dermot Ahern, într-un interviu acordat duminica trecută unui post de radio. Ministrul turismului, Mary Hanafin, revenită de la o întâlnire cu expaţii irlandezi din SUA îngrijoraţi de situaţia ţării de origine, declara că "nu se pune problema", iar ministrul afacerilor, Batt O'Keeffe, nu avea "cunoştinţă despre vreo mişcare în Europa" şi susţinea că Irlanda nu va renunţa la niciun centimetru din suveranitatea cu greu dobândită.
Însă această "linie de rezistenţă" nu s-a menţinut, notează ziarul britanic.
"Ţintită de pieţe, schilodită de problemele severe ale grupului financiar Allied Irish Banks şi subminată în şedinţele off-the-record ale vecinilor sceptici din Europa, credibilitatea economică fragilă a Irlandei, afectată de prăbuşirea pieţei imobiliare odată cu îngheţarea pieţelor de credit, s-a destrămat pe parcursul a şase dintre cele mai tumultoase zile din istoria recentă a ţării", se arată în materialul The Guardian.
În a doua parte a săptămânii, o echipă de oficiali ai FMI şi UE s-a instalat la Dublin, iar Allied Irish Banks avertiza că ar putea pierde lichidităţi de 13 miliarde de euro din cauza retragerilor de depozite efectuate de clien