Investigaţia PET/CT poate fi realizată gratuit de românii care se înscriu în programul Ministerului Sănătăţii. În luna octombrie s-au modificat criteriile de eligibilitate pentru subvenţionarea de către stat a metodei de diagnostic PET/CT, numărul indicaţiilor fiind mai mare.
Până în luna octombrie, lista afecţiunilor pentru care Ministerul Sănătăţii acoperea costul PET/CT-ului, prin Subprogramul de monitorizare activă a terapiilor specifice oncologice, era destul de scurtă şi de restrictivă. Astfel, beneficiau gratuit de această investigaţie doar bolnavii cu neoplazii ale capului şi ale gâtului, cu cancer pulmonar, colorectal, mamar, de col uterin, cu limfoame şi copiii cu limfom, cu sarcoame sau cu neuroblastom.
„Cel mai frecvent, la Centrul PET/CT din Oradea au sosit pacienţi cu melanom malign, afecţiune care nu a fost inclusă pe lista Ministerului Sănătăţii. Tot în număr mare au sosit bolnavi de cancer mamar, doar în număr mic încadrându-se în examinările susţinute de stat, pentru că indicaţiile erau limitate, chiar şi în cazul acestui tip de cancer", precizează Molnar Katalin, purtătorul de cuvânt al Centrului Pozitron-Diagnosztica din Oradea.
20 de afecţiuni pe noua listă
După o evaluare a cererii mari de investigaţii PET/CT în vederea monitorizării stării de sănătate a bolnavilor de cancer care au beneficiat de tratament, Ministerul Sănătăţii a decis extinderea listei la 20 de recomandări pentru diagnosticul gratuit.
Astfel, pe noua listă, pe lângă indicaţiile vechi, se regăsesc şi melanomul malign, neoplasmul esofagian, gastric, uterin, de pancreas, de ovar, cancerul tiroidian, tumori ale celulelor germinale, osteosarcomul, sarcomul Ewing, tumorile gastrointestinale stromale (GIST) şi cele neuroendocrine. În plus, noile prevederi indică şi localizarea carcinoamelor oculte la pacienţii cu metastază pentru realizarea gratuită