În 2009, profitul pe care companiile îl obţineau de pe urma unui angajat s-a redus chiar şi de patru ori faţă de anul precedent
Angajaţii din construcţii reprezintă categoria de personal care generează cele mai mari profituri angajatorilor pentru care lucrează. Fiecare astfel de salariat îi aducea, în 2009, patronului său 6.430 de lei în timp de un an.
La polul opus, cei peste 1.423.000 de angajaţi din industrie generau un profit aferent fiecărui individ de numai 1.745 de lei, conform calculelor gândul, pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Lucrătorii din servicii şi comerţ au randamente superioare, de 3.495 de lei, respectiv 3.877 de lei.
Industria, record de concedieri
Raportate la anul 2008, datele surprind însă declinul de proporţii al businessului autohton. În ultimul an de boom al construcţiilor, profitul anual pe cap de muncitor atingea nivelul-record de 9.300 de lei. Valori superioare celor din 2009 se înregistrau în toate sectoarele economiei. Un angajat din comerţ îi aducea companiei în care lucra un profit de 9.217 lei, în timp ce unul din industrie sporea averea firmei cu 5.579 de lei. Noile realităţi ale crizei şi dorinţa de a nu diminua şi mai mult marjele de profit i-au determinat pe agenţii economici să recurgă la disponibilizări. Astfel, în 2009 toate sectoarele înregistrează o scădere a numărului de angajaţi faţă de anul precedent. Dacă în servicii diminuarea este de circa 30.000 de persoane, din statisticile cu privire la industrie dispar peste 200.000 de muncitori.
Un indiciu dătător de speranţe este semnalat de Lucian Croitoru, consilierul Băncii Naţionale a României (BNR). El spune că datele relevă o scădere a ponderii împrumuturilor neperformante în primele patru sectoare ale economiei (comerţ, industria prelucrătoare, construcţii şi servicii) faţă de nivelul de la finalul anu