Cel mai ieftin sushi din Bucureşti costă 30 de lei. Fileurile nu rezistă mai mult de 24 de ore din momentul preparării. 7.000 de bucureşteni au comandat cel puţin o dată sushi, o cifră deloc mare. Sursa: ANDREEA DOGAR
Deşi în România se deschid tot mai multe restaurante cu specific oriental, piaţa de sushi este încă la început, iar românii nu prea se înghesuie să mănânce peşte crud cu orez. În primul rând, preţurile sunt destul de mari, chiar şi pentru sushiul comandat acasă. De pildă, dacă la un fast-food mănânci un meniu cu 14 lei, cu aceeaşi sumă îţi cumperi trei bucăţele de peşte cu orez ce au în total 90 de grame.
"Nu e ca un hamburger"
"E un aliment de nişă. Nu e ca un hamburger sau ca pizza", spune Simona Petrescu, director de vânzări la Sushi Mania, o companie specializată pe livrări la domiciliu. "Sushi ieftin îl mănânci acasă. Avem preţuri mai mici decât la restaurant, dar mai mari decât la multe alte alimente", continuă ea.
În mod normal, ca să te saturi trebuie să mănânci 8-10 bucăţi de sushi. Livrat acasă, un meniu cu 16 bucăţi costă 48 de lei, iar unul cu 10 bucăţi poate fi cumpărat cu 38 de lei.
O altă variantă pentru sushi ieftin este supermarketul, de unde se pot cumpăra 20 de bucăţi, adică două porţii, la preţul de 40 de lei.
"Românii sunt obişnuiţi cu slănină afumată"
Specialitate japoneză, sushi se prepară cel mai adesea din peşte crud şi orez acrit cu oţet. "Nu toată lumea e educată să mănânce sushi. Nu există o cultură pentru aşa ceva. Când cineva aude de peşte crud, mai bine mănâncă o shaorma. Dar încercăm să-l facem un aliment accesibil tuturor", spune şi Loredana Dumitru, director general al companiei.
"Gustul de sushi e foarte delicat. Românii sunt obişnuiţi cu gustul de sarmale, de slănină afumată - gusturi extrem de pregnante", o completează Petr