Liberalizarea vizelor, libertatea presei, cooperarea energetică şi Transnistria se află pe agenda summit-ului UE cu Ucraina, prevăzut pentru luni, 22 noiembrie, în castelul Val Duchesse, la Bruxelles. Transmite corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan.
Liberalizarea vizelor, libertatea presei, cooperarea energetică şi Transnistria se află pe agenda summit-ului UE cu Ucraina, prevăzut pentru luni, 22 noiembrie, în castelul Val Duchesse, la Bruxelles.
Transmite corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan (audio).
Ucraina ar avea nevoie de modernizarea infrastructurii sale energetice, unul din elementele cuprinse în memorandumul semnat în 2009 cu Uniunea Europeană, pentru garantarea bunei aprovizionări cu gaz a europenilor.
În calitatea sa de ţară de tranzit a gazului rusesc, Ucraina s-a angajat că-şi va ameliora infrastructura, iar UE o ajută să integreze comunitatea energetică.
Trebuie spus însă că preşedintele pro-rus, Viktor Ianukovici, în post din februarie nu vede cu ochi buni proiectul energetic ruso-italian Southstream, care ar trebui să ocolească Ucraina.
Ianukovici a declarat înaintea summit-ului cu europenii că partenerii săi i-au arătat Ucrainei că se pot lipsi de ea, ceea ce, a adăugat el, "nu se face între parteneri".
A ocoli acum această ţară i se pare absurd preşedintelui, care spune că cel puţin de când se află el la preşedinţia Ucrainei, problemele de tranzit al gazului spre europeni au încetat.
În fine, Ucraina şi UE ar trebui să pună timid şi bazele unui dialog tehnic, pentru liberalizarea vizelor, un proiect pe termen lung, similar celui declanşat pentru Republica Moldova şi asupra căruia o decizie politică nu va fi luată la Bruxelles, decât în câţiva ani.
Cooperarea europenilor cu Ucraina trece şi prin sublinierea importanţei libertăţii presei, într-o ţară unde ONG-urile, asociaţiile ziariştilor şi cele al