Tinerii români cred că profesorii care fac educaţie sexuală nu sunt bine pregătiţi – sau cel puţin aceasta este concluzia unui studiu european despre sănătate sexuală, realizat la cererea unei companii care produce prezervative.
Potrivit acestei cercetări, numită „Ei nu vor şti dacă noi nu le vom spune" , peste jumătate din tinerii români, consideră că profesorii lor nu au pregătirea necesară în domeniu. Rezultatele au indicat un grad ridicat de ignoranţă în privinţa bolilor cu transmitere sexuală.
Nu mai puţin de 4 din 10 tineri români cred în mod eronat că pot contacta boli cu transmitere sexuală de pe scaunul toaletei. Această valoare este a doua între ţările vizate de studiu, după Turcia, cu 44%. În plus, în România, 19% dintre tinerii intervievaţi cred că riscul de a contracta o astfel de boală este mic sau nu există - comparativ cu 37% în Slovenia, 50% în Germania şi 70% în Belgia.
La întrebarea dacă ar utiliza un prezervativ pentru o partidă de sex cu un nou partener, 3,4% dintre români au declarat că nu, această cifră fiind a treia în Europa. Totodată, cercetarea arată rezultate slabe în ceea ce priveşte utilizarea regulată a metodelor contraceptive: 20% dintre adolescenţii intervievaţi declară că nu au folosit nicio formă de contracepţie ultima dată când au întreţinut relaţii sexuale.
Femeile, mai preocupate
Studiul mai arată că, în general, ţările din Europa de Vest au înregistrat procente mai ridicate în ceea ce priveşte cunoştinţele, atitudinile şi practicile în materie de sex, comparativ cu ţările din Europa de Est.
Femeile au înregistrat scoruri mai ridicate decât bărbaţii. Rezultatele cele mai bune au fost obţinute de cei care au primit informaţii cu rol de educaţie sexuală de la parteneri, profesori sau persoane specializate în domeniu.
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de peste 15.000 de tineri,