Firmele şi autorităţile locale nu au motive de îngrijorare. Acestea vor putea accesa finanţare de la UE şi după 2013. Pentru a avea şanse să fie finanţate, proiectele trebuie însă să se concentreze asupra dezvoltării regionale.
Veşti bune pentru întreprinzători şi autorităţile locale. 2013 nu va fi ultimul an în care vor putea solicita sprijin financiar de la UE. „După 2013 vor exista cu siguranţă programe de finanţare. Nimeni nu ştie dacă economia se prăbuşeşte, dar este absolut sigur că vor exista fonduri de sprijin“, a declarat Lambert Van Nistelrooij, MEP, coordonatorul PPE al Comisiei de Dezvoltare Regională, în cadrul unei mese rotunde organizate la Parlamentul European de la Bruxelles la care au participat zeci de primari din Dolj şi Vâlcea. Acesta a explicat că, probabil, politica regională va fi principala direcţie pentru investiţii. Astfel, indiferent de tipul de proiect, important nu este dacă e realizat de o comunitate mică sau mare, ci modul în care cel care elaborează proiectul participă la politica de dezvoltare regională. „Este o problemă de solidaritate. Trebuie să avem o dezvoltare a întregului, astfel că, pentru proiectele viitoare, trebuie să aveţi o viziune care depăşeşte zona rurală“, a adăugat Lambert Van Nistelrooij. Acesta a explicat că, chiar dacă banii vor veni peste trei-patru ani, este important ca reprezentanţii autorităţilor locale să înceapă să discute încă de pe acum, mai ales că pentru a crea un proiect mare e nevoie de timp. În plus, este important ca să fie informaţi la timp cei interesaţi şi să participe la întâlnirile care au loc.
„E nevoie de proiecte mai inteligente şi durabile şi să includem cât mai mulţi parteneri“
În ceea ce priveşte situaţia actuală a accesării de fonduri europene, România nu stă foarte bine. „Acum două săptămâni ne-am deplasat în România să vedem cum folosiţi banii şi