Scandalul drapelului naţional cu mai mult de trei culori, arborat pe turnul Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia i-a determinat pe responsabili să ofere o explicaţie. Cei mai intrigaţi au fost reprezentanţii PNL Alba, care s-au făcut negri de supărare, când, pe mesh, au văzut culoarea portocalie încadrată între culorile drapelului naţional.
Conducerea Primăriei Alba Iulia, prin intermediul purtătorului de cuvânt Mihai Coşer a făcut publice motivele pentru care, anul acesta, tricolorul ţării a devenit “hexacolor”: “Suntem în 2010, deci ne putem permite să fim mai relaxaţi vizavi de false pretenţii şi să ne bucurăm de ce ni se întamplă. Olandezii, americanii sau chiar britanicii conservatori, când sărbatoresc o zi importantă pentru naţiunea lor, vin îmbrăcaţi cu jobene portocalii (în Olanda) sau în pantaloni în dungi alb-roşii, să nu mai vorbim de imaginea unor celebrităţi care s-au folosit, de multe ori, de simboluri naţionale (în State, Anglia, Franţa); se joacă cu simbolurile lor, fără să le ia in derâdere, dar şi fără să se teamă de ele”. Mihai Coşer a ţinut să completeze că toate logo-urile turistice naţionale conţin derivate şi nuanţe din culorile drapelului oricărui stat. Reprezentantul Primăriei a dat ca exemplu componenţa cromatică a siglei oficiale a Televiziunii Române.
În opinia municipalităţii, “mesh-ul discordiei” face parte dintr-o strategie de promovare turistică a oraşului ce nu aduce atingere steagului naţional, ci doar reprezintă o replică stilizată a acestuia, menită să creeze un efect tridimensional de mişcare, de la distanţă: „Cei care au acuzat municipalitatea de politizarea Zilei Naţionale sunt aceiaşi care, aproape în fiecare an, poartă la Alba Iulia, cu îndârjire şi desconsiderare faţă de ceilalţi şi, implicit, faţă de românii care ne-au sesizat incompatibilitatea cromatică a banner-ului, într-un mod civilizat, culorile