Indeminizaţia de şomaj nu va mai fi raportată la nivelul salariului minim şi va varia între 75% şi 90% din indicatorul social de referinţă, de 500 lei, respectiv între 375 şi 450 lei potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.
"Se discută acum ca salariul minim să fi înlocuit cu indicatorul social de referinţă, iar indemnizaţia de şomaj să fie calculată la 75% din acest indicator sau poate la 80-90%", au declarat sursele, citate de Mediafax.
În prezent, indemnizaţia de şomaj reprezintă în prezent 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, respectiv 600 lei, la care se adaugă un procent cuprins între 3% şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.
Acestă modificare urmează a fi discutată în Coaliţie şi, ulterior, în Guvern. Potrivit surselor citate, şomerii ar fi astfel stimulaţi să îşi găsească loc de muncă.
"Dacă se menţine legată indemnizaţia de şomaj de salariul minim, se ajunge ca indemnizaţia medie de şomaj să fie egală cu veniturile nete, iar diferenţa dintre salariul net şi indemnizaţia de şomaj să fie de 10 lei, la valoarea medie. Atunci, nu există niciun fel de stimulare pentru şomeri să meargă spre un loc de muncă, nu îi deteremină nimic, pentru 10 lei în plus, să se ducă să îşi caute un loc de muncă. Ideea Guvernului este să mărească un pic ecartul, ca să fie activi pe piaţa muncii", au arătat sursele.
Guvernul s-a angajat în faţa delegaţiei Fondului Monetar Internaţional ca indemnizaţia de şomaj să nu mai fie legată de salariul minim, care urmează să fie majorat.
"După îngheţarea din 2008 a salariului minim, vom ridica nivelul acestuia, în general pentru a compensa recenta evoluţie a inflaţiei, decuplând în acelaşi timp indemnizaţia de şomaj de salariul minim", este angajamentul Guvernului din scrisoarea de intenţie către FMI.
Pentru anul 2011, Guvernu