Wolfgang Ruttenstorfer spune că acuzaţiile potrivit cărora a efectuat tranzacţii cu titlurile OMV pe baza unor informaţii privilegiate sunt nefondate în contextul în care el nu are dreptul de a vinde acţiunile care fac obiectul acuzaţiilor decât într-o perioadă minimă de trei ani. CEO-ul OMV a fost pus sub acuzare săptămâna trecută. Anul viitor în martie, omul care a cumpărat în 2004 Petrom, cel mai valoros activ al statului român, se va retrage din grupul pe care l-a condus aproape zece ani de zile. Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV şi cel mai cunoscut şef al unei companii internaţionale în România, spune că schimbarea la faţă a Petrom este pe final, pentru austrieci existând acum o nouă provocare: Turcia.
Ruttenstorfer, 60 de ani, a lucrat în OMV încă din 1976, iar din 2002 a ocupat funcţia de CEO şi preşedinte al consiliului de administraţie în cadrul grupului austriac. Pe final de mandat, CEO-ul OMV spune că principala realizare a sa a fost faptul că a transformat grupul dintr-o companie austriacă într-una internaţională, achiziţia Petrom fiind cireaşa de pe tort.
"Cel mai important lucru pe care l-am reuşit în mandatul meu a fost acela de a transforma OMV dintr-o companie austriacă într-un jucător major din zona centrală şi sud-est europeană. Achiziţia Petrom a fost pasul cheie în această extindere. Acum, Austria nu mai este aşa de importantă, mai reprezintă doar 10% din tot ce înseamnă OMV azi", spune Ruttenstofer.
Privatizarea Petrom este şi azi una dintre cele mai controversate decizii pe care statul român le-a luat, în contextul în care acum lupta se dă pe resurse, revenind la modă noţiunea de campioni naţionali. În 2004, anul privatizării Petrom, OMV avea circa 6.500 de angajaţi.
Petrom avea peste 50.000. Cifra de afaceri a austriecilor era de 10 mld. euro, în timp ce Petrom genera numai două miliarde de euro.
O a