În primele nouă luni ale anului 2010, turiştii au stat în medie mai puţin de două nopţi în judeţul Cluj. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, turiştii care vin la Cluj privesc judeţul ca pe unul de tranzit. De vină este, în opinia operatorilor turistici şi hotelieri, lipsa de promovare a obiectivelor turistice.
Dacă în judeţe ca Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Alba sau Sălaj turiştii au rămas, potrivit ultimelor date statistice furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS) cel puţin trei nopţi, Clujul se dovedeşte a fi un judeţ de tranzit. În primele nouă luni ale anului în curs, judeţul Cluj a înregistrat 165.245 de sosiri de turişti. În schimb, numărul de înnoptări a fost de 290.959, adică sub două nopţi dormite în medie de fiecare turist sosit.
Gradul de ocupare a locurilor de cazare din diversele unităţi (hoteluri, pensiuni, moteluri, vile, cabane turistice etc) a fost, în luna septembrie, de 21,03%. „Acest indice este unul relativ. Bunăoară, în judeţe ca Ialomiţa ori Covasna, valoarea indicelui este mult mai mare, de peste 50%. Asta, datorită numărului mic de unităţi de cazare turistice existente“, este de părere Gabriel Predescu, reprezentant al Asociaţiei Hotelierilor Clujeni.
„Nici clujenii nu-şi cunosc oraşul”
Turistul care a ajuns la Cluj a rămas, în cel mai fericit caz, în medie, două nopţi în unitatea turistică la care s-a cazat. „Nu putem avea pretenţii. Nici măcar clujenii nu-şi cunosc oraşul, judeţul. În definitiv, pierdem cu toţii, din cauza lipsei de promovare a obiectivelor turistice“, consideră Predescu.
Cu toate că indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost mai mic decât în Cluj, alte judeţe au înregistrat un număr mult mai mare de înnoptări. „Sosirile înseamnă minimum o noapte de cazare într-o unitate de cazare. La numărul de sosiri nu cred că am avea de ce ne