Recesiunea are impact nu doar la buzunar, ci şi în privinţa atitudinii faţă de job: mulţi angajaţi aleg să rămână peste program de teamă să nu fie daţi afară. „Prezenteismul“ sau prezenţa la serviciu în condiţii de boală sau incapacitate de lucru determină, pe termen lung, o sănătate precară şi deteriorarea relaţiilor personale.
„Mergi la serviciu chiar dacă eşti bolnav?" Răspunsul dat de majoritatea românilor a fost afirmativ. Aproximativ 72% din conaţionali nu lipsesc de la locul de muncă fie pentru a nu rămâne în urmă cu activitatea (37%), fie pentru a nu-şi pierde jobul (34%). Mai citeşte şi: Românii, cei mai degajaţi angajaţi europeni
Doar 20% din respondenţi aleg să stea în concediu medical până se însănătoşesc.
Rezultatele sondajului realizat recent de portalul de recrutare bestjobs.ro arată că prioritatea angajaţilor români este siguranţa locului de muncă, chiar dacă suntem în sezonul răcelilor şi medicii ne recomandă să nu intrăm în contact cu colegii dacă ne îmbolnăvim.
Experţii în resurse umane pun fenomenul „prezenteismului" pe seama contextului economic. „În această perioadă trebuie să munceşti mai mult pentru a rămâne competitiv, astfel că îndeplinirea sarcinilor devine aproape imposibilă în cele opt ore zilnice", spune Marian Rujoiu, manager la compania de resurse umane Extreme Training. El afirmă că nu doar nevoia îi îndeamnă pe angajaţi să rămână peste program, ci şi teama de a se număra printre disponibilizaţi, dar şi interesul de a primi bani mai mulţi pentru orele suplimentare.
Alte motivaţii sunt dorinţa de a fi „bine văzut" de şefi, dar şi pasiunea pentru ceea ce fac şi dorinţa de a menţine compania la care lucrează competitivă pe piaţă. „Principalele motive pentru care angajatul stă peste program vizează consolidarea în organizaţie a unei imagini de persoană implicată, competentă, performantă, utilă companiei şi,