Bursa a scăzut cu 0,58% vineri, într-o piaţă liniştită şi în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că BVB a înregistrat una dintre cele mai reduse lichidităţi din acest an, de numai 4,1 mil. lei.
Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, însă variaţiile au fost reduse. La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, se plasa cu 0,71% sub nivelul de joi, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,34% sub referinţă. În ultimele patru luni, indicele BET a rămas înţepenit la nivelul de 5.200 de puncte, iar valoarea tranzacţiilor a scăzut de la săptămână la săptămână.
Nici SIF-urile, care sunt în general mai volatile, nu au înregistrat oscilaţii semnificative, indicele BET-FI rămânând prins în intervalul 22.000-24.000 de puncte.
Mihai Chişu, broker la sucursala din Bucureşti a firmei IFB Finwest Arad, crede că lichiditatea redusă este momentan una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă bursa locală.
"Această dimensiune redusă se poate explica printr-o prezenţă timidă a companiilor româneşti de renume la cota bursei, dar şi printr-o lipsă a unei infrastructuri compatibile cu stilul de lucru întâlnit în bursele dezvoltate. Nu în ultimul rând lichiditatea redusă este cauzată de conjunctura macroeconomică autohtonă, care ridică multe semne de întrebare în continuare şi îngreunează orice previziune atât de necesară în exercitarea comportamentului investiţional. O reintrare a României în teritoriu pozitiv din punctul de vedere al evoluţiei PIB va fi un prim catalizator pentru reintrarea bursei în sfera de interes a investitorilor atât români, cât şi străini", a afirmat el.
El a adăugat că tergiversările şi amânările listării unor companii de stat, cadrul legislativ restrictiv şi politic influenţabil al SIF-u