Investitorii imobiliari irlandezi au simţit dezastrul ce urma să se abată asupra ţării lor de origine şi au făcut paşi importanţi spre ţările emergente pentru a-şi plasa capitalul. România este una din aceste ţări, însă plasamentele lor nu par să fie mai în siguranţă nici aici.
„Investiţiile irlandeze de la noi au fost destul de mari şi unii investitori au început să aibă probleme cu returnarea creditelor contractate pentru investiţii locale. Au venit la noi investitori irlandezi interesaţi să lucreze şi să intre cu societăţi de construcţii în mediul de afaceri românesc, deoarece la ei lucrurile nu mai mergeau atât de bine, iar la noi au văzut potenţial“, a declarat pentru Capital Eduard Uzunov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-Irlanda (CCRI).
Potrivit datelor statistice ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) în perioada 1991-2008 peste 680 de investitori irlandezi au subscris la capitalul social al companiilor prin care erau prezente pe piaţa românească peste 24,3 mil. euro. În perioada de „boom“ economic peste 200 de investitori irlandezi şi-au manifestat interesul faţă de piaţa imobiliară românească în principal pentru achiziţia de apartamente noi şi terenuri, conform CCRI.
Cel mai notoriu faliment, care a implicat investitori irlandezi, a avut în centru mall-ul Tiago din Oradea. Dezvoltatorul proiectului, grupul irlandez Mivan, nu a mai reuşit să facă faţă creditului de 83,2 mil. euro accesat de la UniCredit Ţiriac Bank. În luna iunie a acestui an, mall-ul din Oradea a fost vândut la licitaţie pentru suma de 30,5 mil. euro unei companii controlate indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.
Băncile au ridicat, băncile dărâmă
„Creditele imobiliare acordate în Irlanda au generat o creştere spectaculoasă acum 3-4 ani atât a preţului cât şi a investiţiilor. Irlanda a fost foarte tare sprijinită d