Proiectul de consolidare a singurelor blocuri cu risc seismic crescut din municipiu a fost scos de la naftalină după 21 de ani. Şeful asociaţiei de proprietari spune că locatarii au găsit proiectul vechi de două decenii plin de praf, abandonat printre zeci de kilograme de alte acte pentru această lucrare.
Au trecut 21 de ani şi lucrarea a început. Locatarii, în bună parte, sunt mai mult decât mulţumiţi că insistenţele lor de atâta amar de vreme au devenit realitate.
Banii vin de la Guvern. Vor avea de dat înapoi numai cei care au venit pe membru de familie mai mare decât salariul mediu. Nu este cazul pentru familiile care locuiesc aici. Locatarii au făcut scrisori oficiale către diferite instituţii naţionale şi internaţionale pentru ca programul privind reabilitarea clădirior cu risc seismic ridicat să fie pus în aplicare.
Au acceptat reabilitarea
După lungi discuţii şi scandaluri legate de locurile în care vor sta tulcenii din cele două blocuri, familiile au acceptat să părăsească locuinţele şi să demareze lucrările de reabilitare.
„Nu au vrut să plece. Acum ni s-au găsit gazde temporare, unde vom pleca în primvara acestui an. Locatarii din I3 sunt primii care se vor muta, după care vor urma cei din I4. Momentan se lucrează cu oamenii pe interior, pentru că se consolidează fundaţia, după care urmează reabilitarea faţadelor. Când se va ajunge la lucrări de interior, atunci vom fi nevoiţi să plecăm de aici“, spune Nicolae Dan Barbu, şeful de asociaţie.
Proiectul făcut la mână în 1989
Au găsit un prim proiect făcut la mână, cu rigla, în anul 1989. Partea de prezentare este scrisă la maşină.
Semnatarii acestui proiect sunt arhitectul Constantin Goran (acum arhitect în cadrul echipei de la Săgetător), inginerul Georgeta Labutin, evaluatorul Victor Mohonea.
„L-am luat din birouri plin de praf. Uitaţi-vă la