• Animal de companie in multe tari europene si in SUA, porcul vietnamez este in Romania o delicatesa culinara • Carnea este foarte apreciata pentru lipsa de colesterol, iar stratul de slanina de pe un porc adult are doar 1 centimetru • Porcii vietnamezi sunt vegetarieni si se hranesc doar cu legume si fructe
Animal de companie in multe state ale lumii, indeosebi in SUA, porcul vietnamez a devenit in Romania animalul care poate ajunge cu usurinta pe masa de Craciun, in locul confratelui autohton. Site-urile specializate, dar si rubricile de mica publicitate din ziare gazduiesc zeci de anunturi referitoare la vanzarea porcilor vietnamezi pentru sacrificare. Originar din Vietnam, porcul pitic traieste circa patru ani si doar in rare situatii depaseste 90 kilograme. Spre deosebire de porcul "clasic", care este omnivor, porcul vietnamez este cu adevarat vegetarian, consumand doar legume si fructe. "Daca vrei sa atinga 90 kilograme si sa-l sacrifici, trebuie sa-i suplimentezi hrana cu cereale. Vietnamezul mananca tarate, mere, varza si chiar iarba, deci este relativ usor de intretinut vara si toamna", a declarat Ioan Irimescu, un crescator de porci din Barlad care face livrari si pentru judetul Iasi. Porcul vietnamez este de culoare neagra, are imunitate ridicata, ceea ce-l predispune putin la boala si ajunge la maturitate in 9 - 10 luni.
Slanina de 1 centimetru
Comerciantii sustin ca vietnamezii sunt porci "ecologici" deoarece prin consumul de carne nu creste nivelul de colesterol din sange. "Carnea este fara colesterol si, in ceea ce priveste grasimea, fiecare animal are o anumita cantitate de tesut adipos. La un porc vietnamez de 90 kilograme stratul de grasime este de aproape 1 centimetru", a spus acelasi crescator. Porcul vietnamez a devenit, dupa 1984, animal de companie in SUA deoarece este curat, inteligent si poate deprinde