Puterea şi opoziţia s-au războit din nou azi în Senat pe legea educaţiei, lupta fiind însă doar una formală, în care partidele să-şi impună public mesajele. Decizia luată în final, aceea de a trimite din nou legea la comisia de învăţământ, trădează tactica ambelor tabere de a trage de timp până când Curtea Constituţională va transmite guvernului dacă poate continua sau nu cu angajarea răspunderii.
Varianta "Andronescu": istoria şi geografia doar rezumate în maghiară
Contrele între PDL şi UDMR pe de o parte şi PSD-PNL de cealaltă au ţinut azi blocat Biroul Permanent al Senatului timp de două ore. Dacă PDL i-a reclamat Ecaterinei Andronescu încălcarea regulamentului pentru că a tranşat legea în week-end, peste programul convenit la vârf, PSD şi PNL i-au luat partea, susţinând forma finală a legii care ar ridica din nou UDMR în capul coaliţiei.
Astfel, în forma în care PSD şi PNL au adoptat de dimineaţă raportul comisiei, în lipsa PDL şi UDMR care au preferat boicotul, senatorii sub conducerea lui Andronescu au anulat posibilitatea studierii istoriei şi geografiei în limbile minorităţilor în gimnaziu, înlocuind-o cu un rezumat la finalul orei în limba respectivă. De asemenea, învăţământul obligatoriu va fi de 11 ani, inclusiv grupa pregătitoare. Studierea istoriei şi geografiei în limbile minorităţilor este unul din subiectele cele mai sensibile pentru UDMR care a dus de altfel şi la strângerea lui Emil Boc cu uşa până la angajarea răspunderii.
Tergiversare pentru liniştea UDMR
După două ore de contre, conducerea Senatului a căzut însă la învoială pe varianta PDL, chiar dacă opoziţia are majoritate şi îşi putea impune cu uşurinţă punctul de vedere. "Biroul Permanent a decis, la propunerea noastră, să dea un nou termen comisiei, până mâine la 12.45, să reia votul pe punctele la care s-a lucrat în afara programului convenit şi la care reprezentanţ