Obiectivele propuse de summit-ul NATO par sa fie indeplinite: au fost adoptate noul concept strategic si decizia privind un scut antiracheta al NATO integrat cu proiectul american, Rusia a fost invitata sa participe la acest sistem antiracheta si si-a dat acordul de principiu, iar decizia privind inceperea transferului responsabilitatii de securitate fortelor afghane va incepe in 2011 si este preconizat ca afghanii sa aiba controlul asupra teritoriului propriu in 2014. Numai ca sunt o serie de nuante perceptibile la o lectura mai atenta.
Probabil ca noul concept strategic nu a lasat loc interpretarilor - cel putin asa pare - el fiind adoptat de aliati, dupa ce a fost indelung negociat de catre acestia, intr-un proces de o transparenta nemaiintalnita pana acum. A existat un grup de experti condusi de Madeline Albright si secondata de Ron Asmus - cei care au gandit si extinderea NATO in Europa de Est - si au fost consultate toate statele membre ale Aliantei, intr-un proces ce a avut loc pe parcursul acestui an.
Iar noul document spune, pentru prima data, ca Rusia si NATO nu mai sunt inamici, in doua articole pe care le contine (33 si 34).
33. Cooperarea NATO-Rusia are o importanta strategica intrucat contribuie la crearea unui spatiu comun de pace, stabilitate si securitate. NATO nu reprezinta nicio amenintare la adresa Rusiei. Din contra: vrem sa vedem un adevarat parteneriat strategic intre NATO si Rusia si vom actiona ca atare, asteptand reciprocitate din partea Rusiei.34. Relatia NATO-Rusia se bazeaza pe obiectivele, principiile si angajamentele din Actul Fondator NATO-Rusia si din Declaratia de la Roma, in special in privinta principiilor democratice si a suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a tuturor statelor din zona euro-atlantica. In ciuda diferentelor asupra unor chestiuni particulare, ramnem convinsi ca securita