Din dorinţa de a demonstra ce înseamnă o colecţie adevărată, bucureşteanul Ovidiu Oana-pârâu s-a apucat de strâns clopote din toate colţurile lumii.
„Toate lucrurile ciudate încep ciudat“, spune Ovidiu Oana-pârâu despre pasiunea pentru clopote. Le numeşte bijuterii şi s-a apucat să le colecţioneze cu 12 ani în urmă din dorinţa de a demonstra ce înseamnă o colecţie adevărată şi nu o adunătură de obiecte. Totul a început cu un „clopoţel al prosperităţii” pe care l-a primit de la soţia lui. De atunci a tot început să strângă, să se intereseze de istoria lor şi să afle povestea fiecărui clopot în parte. A descoperit astfel că toate, clopote, clopoţei sau zurgălăi, spun lucruri interesante care ar merita auzite şi de cei care nu cunosc acest domeniu.
Vrea să deschidă un muzeu al clopotului
După ce a adunat în jur de 300 de „bijuterii“ s-a gandit că cel mai bun loc în care ar putea să stea, ar fi un muzeu destinat special clopotului. Pentru ca acestea să fie văzute şi de alţi pasionaţi sau de curioşi, i-a venit ideea de a solicita primăriei un spaţiu în care să le expună. „Vila Minovici. Dacă tot i se spune Vila Clopoţei, m-am gândit că ar fi o locaţie bună pentru un posibil muzeu al clopotului. Ei fac un muzeu, eu îmi donez colecţia şi arătăm tuturor ce avem noi. Ar fi singurul muzeu al clopotului din Europa“, spune Ovidiu. Un astfel de muzeu există însă la Beijing, iar după părerea colecţionarului, dacă ar fi şi la noi în ţară unul, cu siguranţă ar atrage vizitatori.
Cunoaşte poveştile clopotelor
Astfel, timp de 12 ani a adunat clopoţei din zeci de ţări, unii luaţi chiar de el, alţii primiţi de la prieteni. Din Pakistan, Nepal, Argentina, Brazilia, cu specific otoman sau asiatic, adunaţi de la noi din ţară, toţi sunt la fel de importanţi pentru Ovidiu Oana-pârâu. „Toţi sunt valoroşi ca poveste. Valoarea materială nu poate fi estimată