Guvernele României sunt lipsite de credibilitate şi aplică măsurile de reformă şi austeritate doar pentru că acestea sunt cerute de instituţiile financiare internaţionale, spune profesorul universitar Silviu Cerna, până anul trecut membru în Consiliul de Administraţie al BNR. Sursa: ANA BÂTCĂ
Potrivit acestuia, a sosit momentul în care reforma statului, deşi este blocată de factorul politic, nu mai poate fi amânată. Silviu Cerna explică, într-un interviu acordat EVZ, de ce România se află în una dintre cele mai bune perioade din istoria sa modernă şi propune câteva soluţii pentru ieşirea ţării din criză.
EVZ: Cum a reacţionat, în opinia dvs., Guvernul României ca răspuns la criza economică?
Silviu Cerna: Măsurile au fost impuse de situaţia economică şi financiară a ţării. Din punct de vedere tehnic, multe dintre ele nu au fost bine pregătite, ca dovadă numeroasele reveniri, inconsecvenţe, retractări şi, poate, n-au fost prezentate într-un mod credibil opiniei publice. Dacă o asemenea credibilitate există, sarcina implementării măsurilor nepopulare este uşurată.
Nu numai guvernele nu au credibilitate, ci nici alte autorităţi, cum sunt Parlamentul sau justiţia, cu excepţia Băncii Naţionale. Faptul că măsurile au fost identificate cu ajutorul experţilor Fondului Monetar Internaţional înseamnă un mare sprijin pentru România. E îndoielnic că, având în vedere opoziţia foarte puternică şi dificultăţile de implementare, autorităţile române ar fi putut să facă acest lucru singure.
Ce trebuie să facă autorităţile pentru a grăbi ieşirea din criză?
Criza din România nu a fost de amploarea care ar fi putut să fie fără sprijinul organismelor financiare internaţionale şi al UE. România se află în prezent în una dintre cele mai bune perioade din istoria sa modernă: este aliată cu marile puteri industriale, financiare şi militare