S-a născut în Basarabia, a colindat toată Europa ca marinar pe Dunăre şi a patru decenii artist pe scena teatrului muzical. Valeriu Silion iubeşte muzica, iar muzica i-a fost prietenul de nădejde şi în momentele vesele, dar şi în clipele tragice pe care le-a trăit.
Născut în Basarabia, a ajuns în România la vârsta de cinci ani, în momentul când populaţia românească a fost izgonită de ocupaţia rusească.
Pierdut în război
În momentul trecerii Prutului din Basarabia în România de astăzi, s-a pierdut de rude. Tatăl său era pe front, mama sa murise, iar el era aproape pierdut.
„Tata a dat anunţ la ziarul „Universul" prin care întreba dacă ştie unde este copilul Valeriu Silion. În urma anunţului am fost găsit de-abia prin judeţul Dolj", îşi aminteşte gălăţeanul.
„A venit în permisie şi i-am fost încredinţat. M-a adus la Galaţi, la un frate de-al său şi aşa am ajuns pe aceste meleaguri", mărturişeşte Silion.
Este marinar cu patalama, nu de conjunctură. A absolvit Şcoala Medie de Ofiţeri de Marină Civilă de la Constanţa, iar între anii 1957 şi 1964 a fost ambarcat în Marina Comercială. „Eram marinar de cursă lungă pe Dunăre. Am văzut practic toată Europa. În anul 1964 m-am îmbolnăvit şi a trebuit să rămân pe uscat", explică interlocutorul.
Această lovitură l-a făcut să se îndrepte spre cea de-a doua vocaţie a lui - muzica - pe care a transformat-o în profesie.
Ştia să cânte la chitară şi la pian. S-a specializat repede şi a intrat la Teatrul Muzical din Galaţi. A fost repartizat la secţia de estradă a teatrului.
„Viaţa în teatru este şi frumoasă şi amară. Lumea te cunoaşte, poţi face imprimări şi ai multe avantaje. Dar sunt şi momente mai triste, ca în viaţă", spune Valeriu Silion.
În perioada 1968-1970 a realizat emisiuni de televiziune împreună cu Teodor Munteanu, unul dintre soliştii preferaţi ai lui Nicolae Ceauşes