Din primăvară turiştii vor putea admira manechine trase în ţeapă, o ghilotină şi un jug. Reprezentanţii Muzeului Judeţean Argeş doresc astfel să atragă turiştii interesaţi de viaţa lui Vlad Ţepeş, recunoscut pentru cruzimea cu care îşi trăgea duşmanii în ţeapă.
Cetatea Poienari va deveni un muzeu al torturii. După Dracula Fest, o sărbătoare devenită tradiţie în comuna Arefu, acolo unde este situată cetatea Poienari şi care atrage anual sute de turişti fascinaţi de legenda lui Dracula, Muzeul Judeţean a găsit acum o metodă inedită de a promova cetatea lui Vlad Ţepeş. Reprezentanţii instituţiei de cultură care are de la 1 iulie în administrare ruinele cetăţii situată în vârf de munte s-au gândit că n-ar fi rău ca turiştii să vadă adevărata faţă a lui Vlad Ţepeş, aceea de spirit justiţiar care pedepsea răufăcătorii şi nu de sadic sau de vampir, aşa cum cred unii.
În paginile de istorie Vlad Ţepeş a rămas întipărit drept un domnitor crud, răzbunător, a cărui metodă preferată de a-i pedepsi pe duşmani era trasul în ţeapă, de unde şi-a ales şi supranumele “Ţepeş”. Astfel, pentru a se apropia cât mai mult de adevărul istoric, directorul Muzeului Judeţean Argeş, Spiridon Cristocea a conceput un proiect care să cuprindă diverse metode de tortură folosite în vremea lui Vlad Ţepeş, ce vor fi montate în primăvară pe o platformă, la cetatea Poienari.
Vizitatorii nu vor avea acces la platformă
“O să facem o platformă pe care o să montăm o spânzurătoare , o ţeapă şi un jug. Vrem să valorificăm cetatea mai bine din punct de vedere turistic şi să arătăm adevărul despre Vlad Ţepeş, care nu a fost un sadic şi un nebun, ci un domn al vremurilor sale. Va fi o platformă unde nu vor avea acces vizitatorii, dar o vor putea vedea de la distanţă. Cum se va lua zăpada, în primăvară, o vom duce”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Spiridon Cristocea. @N_