Cei 30 de angajaţi ai Şcolii cu clasele I-VIII şi grădiniţei din comuna Mavrodin vin la şcoală deşi nu au mai primit niciun leu de astă-vară.
Aceştia nu au mai luat bani pentru că hotărârea prin care a fost aprobat bugetul local al comunei a fost atacată în instanţa de contencios administrativ de către Prefectura Teleorman. Astfel, bugetul local este suspendat, iar plăţile şi cheltuielile de personal în învăţământ sunt îngheţate. Angajaţii rămaşi fără salarii de cinci luni, trăiesc pe datorie. Dascălii împrumută bani de unde pot pentru a supravieţui şi a putea veni în continuare la şcoală, dar cu toate acestea nu consideră greva o soluţie „Noi ne descurcăm foarte greu, împrumutăm, am luat de pe unde am putut, de la părinţi, de la pensionari. Astea sunt resursele noastre la ora actuală. Am mai şi împrumutat bani, este foarte greu, ne sună băncile, ne cer să le dăm banii. Dacă facem grevă nu rezolvăm nimic. Deci am rămas să lucrăm în continuare, pentru părinţi, pentru copii, în speranţa că se va termina odată conflictul ăsta şi ne vom primi drepturile salariale”, spune învăţătorul Alexandru Delcea.
Au arendat un teren al şcolii pentru a încălzi copii
Din cauza acestui litigiu copiii nu mai primesc nici laptele, cornul şi mărul. Elevii erau în pericol şi să îngheţe de frig în clase, dacă nu primeau ajutoare de lemne din rezervele primăriei şi dacă nu se arenda un teren agricol aflat în proprietatea şcolii. Pentru teren şcoala a primit 1.000 de lei. „Avem un teren al şcolii pe care am hotărât în consiliul de administraţie să îl arendăm unei societăţi. Din banii de pe teren am achiziţionat şase tone de cărbuni. Şcoala nu beneficiază nici de programul laptele şi corn, tot ca o consecinţă a litigiului”, mai spune învăţătorul.
Primarul comunei Mavrodin, Lupu Florian, spune că toţi bugetarii nu şi-au mai primit salariile.