După mai bine de 120 de ani, cea mai mare colecţie de manuscrise vechi de peste 300 de ani a fost adusă acasă. Documentele din Arhivele Imperiale ale Rusiei, ce-l privesc pe cel mai învăţat principe din ultimul mileniu, despre care au scris Voltaire, Byron, Shelley, vor fi prezentate la Parlamentul European de Ziua României. Bustul în bronz al lui Dimitrie Cantemir va fi instalat la Parlamentul European, în cadrul celui mai mare eveniment internaţional dedicat cărturarului, eveniment iniţiat de la Craiova.
Adevărul de Seară a scris în exclusivitate despre „proiectul Cantemir”, unul cu adevărat fără precedent în cultura română. Aducerea din Rusia a manuscriselor facsimilate a fost o adevărată odisee, poveste mitică în care au jucat roluri grele Excelenţa Sa Alexander Ciurilin, ambasadorul Federaţiei Rusiei la Bucureşti - cel care l-a ajutat pe filozoful Constantin Barbu să recupereze manuscrisele strălucitului principe, lucru început pe la 1878 şi neterminat niciodată. Alături de Barbu s-au aflat prof. univ. Ion Deaconescu şi Paul Tudor, preşedintele Fundaţiei „Paul Tudor“.
Volumele Integrala Manuscriselor Cantemir sunt însoţite de studii introductive şi prefeţe scrise de cantemirologi străluciţi: Blaga, Noica, Călinescu, Cândea, Bodogae, Surdu sau Toma. Despre cum a luat naştere “Marele Proiect Cantemir” Barbu ne-a spus, rememorând o după-amiază din anul 2008, când la premiile Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“ a fost invitat ca laureat ambasadorul Ciurilin, căruia Barbu i-a cerut ajutorul întru facsimilarea manuscriselor Cantemir:
“În mai 2009 am primit o scrisoare din partea ambasadei prin care eram înştiinţat că facsimilarea manuscriselor din Rusia poate începe. Ţin foarte mult la acest proiect fiindcă văd în Canemir principele cel mai învăţat din ultimul mileniu”. Nu degeaba Cantemir a fost ales membrul al Academiei din Berlin, împăratul G