Carbohidratii nu sunt doar carbohidrati si atat, tipurile lor fiind foarte importante, cel putin pentru femeile care isi doresc sa previna bolile de inima. Un studiu realizat in Italia a aratat ca aceia cu un indice glicemic mare dubleaza riscul bolilor de inima in cazul femeilor, nu si al barbatilor, insa.
Indicele glicemic arata cat de repede creste nivelul zaharului in sange, odata consumat un aliment. Cand nivelul zaharului din sange creste rapid, si cel al rigliceridelor creste, rolul protector al colesterolului bun diminuandu-se, conform ThirdAge.
Studiul realizat in Milano a presupus monitorizarea a 47.000 de adulti. Femeile care consumau cei mai multi carbohidrati aveau un risc dublu de a se alege cu boli de inima, insa un risc la fel de mare s-a descoperit ca il au si cele care, desi consumau putini carbohidrati, ii alegeau pe cei cu un indice glicemic mare.
Din categoria alimentelor care contin carbohidrati cu un indice glicemic mare fac parte painea, prajiturile, cerealele si dulciurile indelung procesate, pastele, bomboanele si cartofii. In categoria alimentelor ce contin carbohidrati cu un indice mic, ce nu afecteaza riscul de boli de inima, intra cele mai multe dintre legume, unele fructe, cerealele integrale si lactatele sarace in grasimi.
In cazul barbatilor s-a descoperit ca alimentele ce contin carbohidrati, indiferent de tipul acestora (cu indice glicemic mic sau mare), nu cresc riscul bolilor de inima.
Carbohidratii nu sunt doar carbohidrati si atat, tipurile lor fiind foarte importante, cel putin pentru femeile care isi doresc sa previna bolile de inima. Un studiu realizat in Italia a aratat ca aceia cu un indice glicemic mare dubleaza riscul bolilor de inima in cazul femeilor, nu si al barbatilor, insa.
Indicele glicemic arata cat de repede creste nivelul zaharului in