2010 este anul în care România a intrat pe harta europeană a producătorilor de energie "din vânt", cu aproape 600 MW. Sursa: SHUTTERSTOCK
1 /.
După ani întregi de tatonări şi de discuţii, anul 2010 marchează un salt spectaculos în domeniul energiei eoliene pe plan local. Peste 560 MW s-au ridicat deja în Dobrogea anul acesta, un record impresionant, dacă ne gândim că la finele lui 2009 figuram pe harta producătorilor de energie din vânt cu doar 14 MW instalaţi. În total, aceste proiecte au atras circa un miliard de euro, adică mai bine de o treime din investiţiile străine directe din România preconizate pentru anul acesta.
Sau, altfel spus, investiţiile străine atrase în proiectele eoliene implementate anul acesta valorează aproape cât toate fondurile structurale absorbite din 2007 până la finele lunii octombrie a acestui an.
CEZ, cel mai mare investitor
Actorul principal al anului este grupul ceh CEZ, care a racordat deja la reţeaua naţională de transport a energiei electrice circa 300 MW, cel mai mare parc eolian construit până acum în comuna Fântânele (jud. Constanţa), parte a unui proiect total de aproape 600 MW. Potrivit datelor primite de la Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (AREE), pe locul doi se află Energias de Portugal, care în această lună a început perioada de teste la un parc de 90 MW în comuna Peştera (jud. Tulcea).
De asemenea, portughezii au finalizat construcţia altor 138 MW la Cernavodă (Constanţa), la care în decembrie- ianuarie ar putea începe testările. Tot până la finele anului, grupul italian Enel va testa o fermă eoliană de 34 MW la Valea Nucarilor (jud. Tulcea). Dacă adăugăm alţi 29 MW care funcţionează în diverse proiecte mai mici, în total vorbim de aproape 600 MW cu care Dobrogea se poate lăuda în prezent. Asta înseamnă aproape cât puterea unui reactor de la Cernavodă.