Preţul scăzut, durata mică de execuţie, durabilitatea, impactul minim asupra mediului înconjurător şi costurile mici cu încălzirea sunt principalele atuuri ale unei construcţii din lemn. Construcţiile din prefabricate pe structură din lemn reprezintă, astăzi, o alternativă pentru casele clasice realizate din cărămidă, beton şi BCA.
Bazându-se pe popularitatea de care aceste construcţii din lemn se bucură în ţările din Vest, în Canada sau SUA, firmele din România care activează pe acest segment speră să alunge prejudecăţile clienţilor români şi să-i convingă de durabilitatea şi fiabilitatea respectivelor case. Principalele avantaje ale acestor case sunt reprezentate de durata mică de execuţie a panourilor în fabrică, montajul acestora pe teren într-un interval de timp scurt, dar şi de costurile semnificativ mai mici faţă de cele presupuse de ridicarea unei construcţii din materiale clasice.
Citiţi şi:
România, ţara proprietarilor de apartamente
De unde vine salvarea în imobiliare
Mai mult, constructorii susţin că o astfel de casă are costuri mai mici cu încălzirea pe timp de iarnă comparativ cu locuinţele realizate din materiale tradiţionale.Cele două materiale principale utilizate de constructorul de case Chiulan House Factory din Timişoara sunt lemnul şi vata minerală bazaltică Rockwool, considerate drept elemente cu impact major asupra confortului termic. Concret, potrivit constructorului, consumul redus de energie pentru încălzirea locuinţei pe timp de iarnă generează costuri de întreţinere mai mici cu 60-80% comparativ cu o casă realizată din materialele clasice.
Transportul casei se realizează cu ajutorul unui TIR de 20 de tone, iar montajul părţilor componente ale locuinţei se face cu ajutorul unei macarale cu braţ de 24 de metri direct pe terenul clientului. Durata montajului unei case prefabricate de Chiul