În fiecare iarnă tot mai multe persoane se confruntă cu problema pielii uscate. Medicii dermatologi susţin că o piele uscată ne expune la bacterii şi infecţii, aşa că este un semnal de alarmă din partea corpului nostru.
Nivelul de hidratare al pielii este controlat de lipide, substanţe uleioase produse de stratul extern al pielii numit epidermă. O epidermă cu un deficit de lipide permite apei să ajungă la suprafaţă şi să se evapore, provocând uscăciunea pielii.
Unele zone ale corpului sunt mai predispuse la uscăciune decât altele, în funcţie de concentrarea glandelor sebacee. Pe faţă (în special pe frunte şi în zona nasului), pe piept şi pe spate sunt concentrate cele mai multe glande sebacee. Aceste zone au mai puţine probleme cu deshidratarea. Zonele cu mai puţine glande, precum gambele sau buzele (care nu au nicio glandă sebacee), au tendinţa de a se usca mai des.
Cauzele deshidratării pielii
Sunt mai mulţi factori care duc la uscarea pielii. Cei mai comuni factori sunt:
· Vârsta: producerea estrogenului la femei scade o dată cu vârsta şi astfel corpul produce mai puţine lipide.
· Genele: unii oameni sunt mai predispuşi la uscăciunea pielii din punct de vedere genetic, având mai puţine glande sebacee.
· Schimbările de vreme: temperaturile scăzute, vântul rece, umiditatea scăzută şi aerul cald uscat produc evaporarea mai rapidă a apei din piele.
· Băile şi duşurile lungi şi fierbinţi: spălatul prelungit duce la îndepărtarea stratului uleios protector al pielii.
· Fumatul: deosebit de toxic pentru piele, fumatul absoarbe oxigenul şi nutrienţii din straturile externe ale pielii provocând, de asemenea, apariţia prematură a ridurilor.
· Hainele de lână: materialele aspre pot afecta pielea distrugând bariera care menţine hidratarea şi cauzând crăparea acesteia.
· Afecţiunile cornice: diabetul, bolile de tiro