Redresarea rapida a economiei germane revitalizeaza piata fortei de munca europene. Multe companii doresc sa recruteze personal calificat, inclusiv romani.
Numai ca, socoteala nemtilor nu se potriveste cu cea din targ. De ce nu este Germania atractiva pentru forta de munca europeana, si nu numai?
Industria germana duce lipsa, de ani de zile, de personal calificat. Economia putea fi mult mai puternica daca industria germana ar fi beneficiat de tehnicieni bine calificati, ingineri si cercetatori, dupa cum analizeaza dw-world.
Conform studiilor Institutului German pentru Cercetare Economica, acest deficit al tehnicienilor este discutabil. O privire, aruncata asupra salarizarii arata ca problema nu este atat de acuta. Anya Ketner, cercetator la acest institut, a studiat indeaproape piata fortei de munca germane si a ajuns la urmatoarele concluzii:
Exista o penurie sau nu?
"Din cunostintele mele, nu exista o baza de date sigura, care sa ateste trendul castigului salarial acordat inginerilor nou-angajati. Se cunoaste, in mod cert, salariul mediu al angajatilor germani.
Nu se stie in mod sigur ce salariu propun firmele germane nou-angajatilor, din moment ce acestea simt o lipsa acuta de tehnicieni. Ketner sustine, de asemenea, ca in domeniul ingineriei nu se resimte penuria fortei de munca calificate.
In industria constructoare de masini, de exemplu, anual, se elibereaza 9.000 de locuri de munca pentru ingineri, in conditiile in care in anul universitar 2009-2010 au luat examenul de licenta peste 23.000 de studenti la inginerie mecanica. Cauzele pentru care Germania resimte lipsa tehnicienilor nu sunt neaparat legate de lipsa personalului calificat.
In domeniul tehnic, la examenele de ocupare a posturilor, participarea este conditionata de experienta profesionala. Astfel, absolven