Rubricile de mică publicitate sunt pline de anunţuri în care persoane fizice se oferă să împrumute bani cu dobândă. Ofertele publicate în cotidiane sau pe site-urile de specialitate au căutare. Zeci de ieşeni sunt dispuşi să se îndatoreze pentru dobânzi între 8 şi 25%.
Ofertele publicate în ziare sau pe internet sunt succinte: „împrumut bani, cu garanţie, prin notariat“. La sfârşit este trecut un număr de telefon. Cei interesaţi nu mai au nevoie, ca altădată, de recomandări. Anunţurile sunt cu zecile, iar indivizii care par să îţi rezolve problemele financiare oferă toţi aceleaşi „beneficii“.
„Îmi spui câţi bani vrei, garantezi cu nişte bunuri: maşină, casă, teren şi mergem la notar. La început o să face un contract pe două luni, iar apoi îl prelungim. Este simplu“, ne spune domnul Mihai, aşa cum s-a recomandat. Însă, dacă în 2009 pentru un împrumut în lei sau euro dobânda era de maximum 10% lunar, anul acesta cămătarii aplică o dobândă de 15%.
Doresc să împrumute bani
„Dar cât vrei? 60.000 de euro? Deci pentru 60.000, să ne înţelegem, trebuie să garantezi cu bunuri de 150.000 de euro, ca să nu rămân eu în pagubă. De preferat terenuri, nu prea vreau case. Dobânda e 15%. Dacă întârzii prelungim contractul, dar dobânda rămâne 15%“, ne lămureşte un alt cămătar.
Ieşenii care nu mai reuşesc să ia bani de la bănci apelează şi ei la cămătarii din ziare. „Familie aflată în imposibilitatea de a face un credit, solicită un împrumut de 6.000 de euro pe 6 luni. Ofer 25% dobândă“, este doar una dintre cererile ieşenilor de la mica publicitate. Alţii doresc să împrumute sume de ordinul zecilor de mii de euro, garantând cu casa şi plătind o dobândă lunară de 8%.
Poliţiştii susţin că oamenii pot da de probleme mult mai mari, pot rămâne fără terenuri, case sau maşini. De asemenea, cămătăria nu este pedepsită de Codul Penal.
„Oamenii trebuie să