Aproximativ 70 de angajaţi din sistemul asistenţei sociale din Gorj au ales să-şi caute un alt loc de muncă din cauza tăierilor salariale şi a sporurilor.
Tăierile salariale, neacordarea sporurilor şi alte neajunsuri care au apărut în ultimul an în sistemul asistenţei sociale au făcut ca o parte a angajaţilor să îşi caute un alt loc de muncă. În primele zece luni ale acestui an au plecat mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj decât în tot anul 2009. „DGASPC Gorj are 1.036 de angajaţi dintr-un număr de 1.179 de posturi prevăzute. În anul 2009, au încetat activitatea 19 angajaţi, dintre care 14 cu acordul părţilor, iar cinci, în urma pensionării. În 2010, 69 de angajaţi au încetat activitatea. În mare parte, persoanele care au renunţat la locul de muncă din cadrul direcţiei au plecat în străinătate, motivaţi fiind de câştigurile salariale“, a declarat Minodora Ianc, reprezentanta DGASPC Gorj. În ciuda salariilor mici, cea mai mare parte a celor din sistem nu au renunţat la muncă: „Am un salariu de încadrare de 600 de lei şi iau în mână mai puţin. Ce să facem cu un aşa salariu? La locul meu de muncă, dacă laşi omul singur, Dumnezeu ştie ce se întâmplă“, a spus o infirmieră de la Centrul pentru Persoane Adulte cu Handicap din Târgu Jiu.
De la 480 de lei, la 1.484 de lei
În urma tăierilor salariale, potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, cele mai mici salarii ale angajaţilor din sistemul de protecţie a copilului sunt: 478 de lei, 501 lei, 584 de lei, iar cele mai mari sunt: 1.525 de lei, 1.476 de lei, 1.484 de lei. „Au plecat destui pentru că nu mai făceau faţă cheltuielilor. Avem colegi care iau puţin peste 400 de lei pe lună şi au rate la casă. A plecat una dintre cele mai bune asistente. Lucrează în Italia şi primeşte 800 de euro. Eu îi înţeleg pe toţi. Au avut salarii mai bune