Dupa testul reusit de anul trecut, orele de educatie cinematografica din liceele bucurestene si de la Liceul Pedagogic din Alexandria s-au reluat si in anul scolar 2010-2011. Programul "Education a l'image" a demarat in 10 noiembrie cu studierea filmului "California Dreamin' (nesfarsit)" de Cristian Nemescu. 15 licee s-au inscris in programul initiat de Ambasada Frantei si care, in cativa ani, ar putea deveni unul national.
In afara de filmul lui Cristian Nemescu, studiat in noiembrie-decembrie, vor mai fi vazute si decorticate "De battre mon coeur s'est arrete"/"Si inima in loc mi se opri" de Jacques Audiard (februarie-martie 2011) si clasicul"Blow Up" de Michelangelo Antonioni (aprilie-mai 2011).
Franta are o traditie de 20 de ani in educarea cinematografica a cetatenilor sai inca de pe bancile liceului (educatie insemnand nu doar oferirea abc-ului cinematografic si familiarizarea cu filmul de autor, dar si familiarizarea lui cu mersul la cinema). La noi traditia are doar un an.
Daca in 2009 era nevoie pentru programul-test de trei licee si s-au inscris opt, in acest an numarul lor a crescut la 15: Scoala Centrala, Liceul "Jean Monnet", Liceul francez "Anna de Noailles", Colegiul National "Gheorghe Lazar", Colegiul National "Mihai Eminescu", Colegiul National "Spiru Haret", Colegiul National "Tudor Vianu", Colegiul National "Sf. Sava", Colegiul National "Iulia Hasdeu", Colegiul National "Matei Basarab", Colegiul National "George Cosbuc", Colegiul National "Ion Creanga" - toate din Bucuresti -, precum si Liceul Pedagogic "Mircea Scarlat" din Alexandria.
Profesorii implicati (care sunt profesori de franceza) au participat in luna septembrie la un training de trei zile despre limbajul cinematografic al filmelor care urmeaza sa fie studiate, training sustinut de Nicolas Chaudagne, din parte ACRIF (Association de cinemas d