Femei gravide care ajung la spital ameţite de aşa-zise săruri de baie sau odorizante de maşină, studenţi plecaţi de-acasă care încearcă senzaţii tari şi sfârşesc la urgenţe, cu stări de panică, violenţi sau apatici, şomeri care au găsit o nouă metodă de a-şi îneca amarul, cumpărând cu ultimii bani produse etnobotanice de fumat, de tras pe nas, de inhalat. Oameni care trec pe lângă moarte ca să fie “cool”, sperând că-şi rezolvă problemele sau că pot uita de ele.
La Iaşi nu e săptămână în care să nu ajungă cel puţin cinci pacienţi în stare gravă la Spitalul “Sf. Ioan”, din cauza magazinelor de vise, cunoscute şi sub denumirile de weed shop şi spice shop. Vârsta pacienţilor de la urgenţe urcă până la 45 de ani. Şeful unităţii de primiri urgenţe (UPU), dr. Tudor Ciuhodaru, spune că, după ordonanţa de urgenţă din februarie anul acesta ce interzicea 36 de substanţe etnobotanice, la spital a fost o perioadă de linişte.
După o lună-două a urmat o explozie a consumului. Peste 200 de pacienţi au ajuns aici din aprilie şi până acum. Doctorii sunt depăşiţi de situaţie şi spun că au “clienţi” care au ajuns şi de patru-cinci ori la ei în stări euforice din cauza “ierburilor”. Ca să nu mai aibă sentimentul că muncesc în zadar, medicii de la Iaşi se gândesc să propună ca cei care ajung la UPU din cauza alcoolului, a drogurilor ori a etnobotanicelor să-şi plătească tratamentul.
Sfârşit de săptămână la Spitalul “Sf. Ioan” din Iaşi. Un tânăr de 28 de ani e coborât din ambulanţă. E neliniştit şi loveşte cu picioarele în asistenţii care vor să-l ducă pe un pat. Când medicii vor să-l calmeze, tânărul sare să-i muşte. Unitatea de primiri urgenţe e de fapt o baracă lungă cu echipamente vechi, în care sunt aliniate câteva paturi, iar pe două tărgi se vaită două paciente. Bărbatul abia adus e incoerent şi nu se poate ţine pe picioare.
Din când în când are momente de