Contractul de finanţare s-a semnat astăzi la Bucureşti în prezenţa ministrului Borbely Laszlo şi a primarul Mircea Hava. Vor fi construite şapte staţii moderne de epurare a apei la Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Blaj, Aiud, Ocna Mureş şi Câmpeni. Lucrările vor fi demarate în primăvara anului viitor.
Astăzi s-a semnat la Bucureşti un contract în valoare de aproximativ 102 de milioane euro pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Alba.
Proiectul cuprins în Programul Operaţional „Mediu” pentru asistenţă structurală prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune presupune investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă potabilă, precum şi în sistemul de colectare a apelor uzate.
Valoarea proiectului este de 94.135.819 euro la care se adaugă încă 7.910.181 euro din împrumutul operatorului Apa CTTA SA Alba.
Şapte noi staţii de epurare a apei
Acest proiect va fi implementat pe parcursul a patru ani de către operatorul regional Apa CTTA SA Alba în localităţile Alba Iulia, Blaj, Câmpeni, Ocna Mureş, Cugir, Sebeş şi Aiud.
„Cele mai mari lucrări sunt destinate reţelelor de canalizare şi staţiilor de epurare. Staţiile cele vechi vor fi demolate, iar pe amplasamentele respective vor fi construite altele noi, conforme cu standardele europene. Pe lângă sistemul mecanic de tratare a apei va exista şi unul de tratare biologică. În ceea ce priveşte staţiile de tratare a apei de la Cugir, Sebeşel şi Petreşti se vor face doar lucrări de reabilitare“, a precizat Gheorghe Haţegan, directorul tehnic al Apa CTTA SA Alba.
Lucrările ce vor fi executate prin acest program presupun extinderea conductelor principale de apă pe o lungime de 2,1 kilometri şi introducerea unei reţele noi de distribuţie cu o lungime de 13 kilometri. Reţelele de canalizare vor câştiga încă 132 kilome