Andrei Pleşu nu şi-ar face o bibliotecă pe iPad, deşi are unul, pe care îl foloseşte ca pe un laptop mai uşor de transportat.
"Am primit cadou un iPad şi mă amuză să mă joc cu el. Nu cred însă că mă voi obişnui cu cititul de cărţi pe ecran. De scris, scriu deja pe computer, nu mai scriu cu creion şi hârtie. Mă folosesc de iPad mai ales pentru mailuri; în fond, e un fel de laptop mai uşor de transportat. Ştiu că poţi să-ţi faci o bibliotecă pe iPad, dar am, cred, limitele generaţiei mele: am nevoie de obiectul carte, de tactilitatea lui, de libertatea pe care mi-o oferă. Cartea de pe iPad e a iPad-ului, cartea din mâna mea e a mea", a declarat omul de cultură pentru gândul.
"Riscul este să plutim într-un fel de plancton publicistic"
Andrei Pleşu a mai spus că nu are în principiu nimic contra blogurilor. "Poţi să scrii pe blog, poţi să scrii şi pe nisip, poţi să scrii ca Socrate, direct pe cer, sau în memoria ascultătorilor. Nu aş lega instituţia scrisului de niciun mediu anume".
Există însă un risc în scrisul pe blog, continuă omul de cultură, care le atrage atenţia bloggerilor că ar trebui să se ferească de facilitate: "S-a creat sentimentul că oricine dispune de o minimală îndemânare electronică o poate utiliza pentru a-şi face un profil de om al scrisului.
Înainte, selecţia era, prin natura lucrurilor, mai severă. Ca să ajungi să difuzezi ceea ce scriai către o masă mai mare de oameni, trebuia să treci prin nişte filtre.
Acum, această nonşalanţă a expri-mării de sine, în care oricine se crede nu numai îndreptăţit, dar şi înzestrat să comunice cu restul lumii, are partea ei de candoare. Toţi vorbesc cu toţi, toţi au opinii, toţi se exprimă. Dar există şi un risc de disoluţie.
Citeşte şiCât de româneşti sunt primele iPad-uri româneşti. BĂTĂLIA MAGAZINELOR PENTRU O PIAŢĂ DE 10 milioane de euro - SPECIAL @N