Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se află într-un proces de restructurare şi nu intenţionează să înfiinţeze o poliţie fiscală, aşa cum au apărut unele informaţii în presă, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
''Nu intenţionăm să creăm o altă structură, o poliţie fiscală. ANAF se află proces de restructurare şi vor fi comasate Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor, la nivelul structurilor judeţene şi la nivel naţional. Va fi o structură unică pe partea de control şi în cadrul acesteia va funcţiona Direcţia de Monitorizare a persoanelor fizice, pentru cei ale căror venituri sunt neconforme cu cheltuielile'', a spus Blejnar, potrivit portalului fiscalitatea.ro
Direcţia de Monitorizare a persoanelor fizice va gestiona riscurile care ţin de neconformarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari şi va viza, de asemenea, asigurarea unor servicii de asistenţă şi a unui dialog bazat pe transparenţa în relaţia cu aceşti contribuabili.
În SUA, de la primii 1 la sută dintre contribuabilii persoane fizice cele mai bogate sau cu cele mai mari venituri se colectează anual aproximativ 40% din totalul impozitului pe venit la nivel federal. În România, primele 1% dintre persoanele fizice plătitoare de impozit pe venit datorau aproximativ 20% din totalul impozitului pe venit stabilit la nivel naţional.
Încasările din impozitul pe venit şi pe salarii deţineau o pondere de 21% în totalul încasărilor din principalele impozite şi taxe la bugetul de stat, în semestrul I 2010.
Potrivit preşedintelui ANAF, în perioada următoare vor fi desfiinţate şi comasate foarte multe administraţii fiscale.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se află într-un proces de restructurare şi nu intenţionează să înfiinţeze o poliţie fiscală, aşa cum au apărut unele informaţii în presă, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blej